Canicross

canicross

Wat is canicross?

Canicross is hardlopen met je hond in de natuur, waarbij je samen met je hond een team vormt. Het is goed voor je conditie, goed je hond en voor de onderlinge band met je hond. De meeste honden vinden het fantastisch om te doen!

Wat heb je nodig?

Iedereen die kan hardlopen en een gezonde hond heeft, kan gaan canicrossen. Je ho...

canicross

Wat is canicross?

Canicross is hardlopen met je hond in de natuur, waarbij je samen met je hond een team vormt. Het is goed voor je conditie, goed je hond en voor de onderlinge band met je hond. De meeste honden vinden het fantastisch om te doen!

Wat heb je nodig?

Iedereen die kan hardlopen en een gezonde hond heeft, kan gaan canicrossen. Je hond moet wel minimaal 1 jaar oud en fysiek in staat zijn een bepaalde afstand te rennen. De ene hond is meer geschikt dan de andere.

De hond draagt met canicross een speciaal hondentuig: een harnas en is verbonden met de hardloper door middel van een elastische lijn, dit is de treklijn. De hardloper draagt een heupgordel waaraan deze lijn bevestigd is. Het is de bedoeling dat de hond vooruit loopt en de hardloper voorttrekt. Goede trailschoenen zijn een aanrader.

Waar kun je trainen?

Je kunt gewoon lekker zelf op pad gaan, de bossen in met je hond, om te gaan canicrossen. Je kunt ook meetrainen in een van de vele loopgroepen in Nederland. Kijk voor een loopgroep bij jou in de buurt op de site van de landelijke vereniging Canicross Nederland.

Meedoen met wedstrijden

Er worden regelmatig canicrosswedstrijden georganiseerd in Nederland. Deze staan in de kalender op de site van Canicross Nederland. Het is niet nodig om lid te zijn van een vereniging om aan wedstrijden in Nederland deel te kunnen nemen. Wees wel goed voorbereid met een degelijke training en lees het wedstrijdreglement van Canicross Nederland op hun site. Ook bij reguliere crosslopen worden steeds vaker canicrossers toegelaten.

Hoe is het ontstaan?

Deze sport is ontstaan vanuit de sledehondensport en valt daar nog steeds onder. In de sledehondensport trekken honden, alleen of in een team, al rennend personen en kleine voertuigen voort. Dat kan met en zonder sneeuw, maar in ieder geval altijd op onverharde paden.

Run Dog Academy

Bij de Run Dog Academy kun je workshops, trainingen en lezingen volgen. Vanaf september gaan we starten met de cursussen met hond. Zoals de workshop Start2Canicross om de beginnende canicrosser op weg te helpen.

Meer info over trainen en dergelijke vind je ook op ons Blog.

Goed materiaal

Op welke manier je ook wilt gaan canicrossen, het is belangrijk om een deugdelijke uitrusting aan te schaffen, voor jezelf en voor je hond. Kijk zelf goed wat het beste past bij jou, je hond en jullie doel. Bij de verschillende producten in deze webshop staat veel informatie.

Kom je er toch niet uit, of wil je eerst materiaal passen? Kom dan langs in de Run Dog Shop. Woon je te ver weg? Dan kun je ook naar een evenement komen waar we met onze stand staan. Meer daarover vind je in de Agenda.

LET'S GO HIT THE TRAIL!

Meer

Canicross  Er zijn 31 producten

Subcategorieën

 • Harnassen

  Goede pasvorm

  Een harnas is een hondentuig waarmee de hond kan trekken. Een goede pasvorm is belangrijk. Bij een goed passend harnas zal de hond steun hebben en vrij kunnen bewegen. De trekkrachten worden dan gelijkmatig over het harnas verdeeld. Bij een slecht passend harnas zal de hond in zijn bewegingen beperkt worden. Hij wordt op die manier ontmoedigd om te trekken. Een te groot harnas gaat schuiven, een te klein harnas kan afknellen.

  Goede pasvorm controleren

  Een harnas past goed wanneer het bij licht trekken glad om de hond past en goed aansluit. De banden van het harnas mogen tijdens het trekken niet dubbel zitten, opkruipen of knijpen. Er mag geen druk op de luchtwegen ontstaan. Een harnas is te groot wanneer het kan schuiven over de hond en je het makkelijk over de kop uit kan trekken zonder eerst zijn poten eruit te halen.

  Harnas kiezen

  Er zijn verschillende soorten harnassen verkrijgbaar. Welk harnas je het beste kan kiezen, hangt onder andere af van de bouw en de voorkeur van jezelf en je hond.

  Bouw van je hond

  De honden met een gangbare bouw, kunnen kiezen uit verschillende typen harnassen. De Non-stop Free Motion en de Zero DC Faster worden het meest gebruikt. De Non-stop Nome is een ‘klassiek’ model harnas ontworpen voor (pool)honden in de sledehondensport. Heb je een compacte hond met een brede borst en een dikke nek? Dan zal de Zero DC Short geschikt zijn. Dit type harnas is verkrijgbaar in veel verschillende maten, zodat ook de allergrootsten en de allerkleinsten een geschikte kunnen vinden.  

  Voorkeur van je hond

  Sommige honden willen zo min mogelijk op hun lijf bij het sporten. Anderen vinden het prettig om veel steun te hebben en voelen zich veilig in een dichter harnas. Bekijk en probeer (als dat mogelijk is) wat jouw hond het prettigst vindt. Met een prettig en comfortabel zittend harnas zal hij meer plezier hebben in het sporten en beter presteren.

 • Treklijnen

  Lengte treklijn

  De elastische lijn of treklijn is de verbindende lijn tussen de hond en de persoon bij canicross. Deze lijn is bij het canicrossen maximaal 2 meter in uitgerekte toestand.

  Schokdemper

  Al onze treklijnen hebben een geïntegreerde schokdemper. Dit is het elastische deel van de lijn. De schokdemper zorgt voor comfort tijdens het lopen voor zowel de loper als de hond. Naarmate de hond zwaarder is en harder trekt zal een stuggere schokdemper nodig zijn.

  Bevestiging

  De treklijnen zijn aan beide zijden gemakkelijk te bevestigen met een musketon en/of een karabijnhaak. De musketon wordt bevestigd aan het harnas, de karabijnhaak of musketon aan de heupgordel. Messing musketons gaan langer mee dan verchroomde varianten.

  Heb je een lijn uitgezocht met alleen een lus aan 1 kant? Kijk dan even naar onze losse karabijnhaak

 • Heupgordels

  Handen vrij

  De heupgordel wordt gedragen tijdens het canicrossen of wandelen met de hond. Door de gordel heb je je handen vrij om hard te lopen en word je meegetrokken wanneer de hond vooruit rent.

  Draag een goede gordel

  Er zijn gordels verkrijgbaar die in de taille gedragen worden. Het wordt echter aangeraden om een gordel te dragen die zorgt dat de kracht op je bekken komt in plaats van op je onderrug. Op die manier is de kans op rugblessures kleiner. Want het bot van je bekken kan veel meer hebben dan je rug.

  De heupgordels in onze webshop zijn allemaal goede heupgordels die zorgen dat de kracht niet op je onderrug komt.

  Verschillende eigenschappen

  De lijn die aan de gordel verbonden is, kan zonder hinder van links naar rechts schuiven. Dat is handig wanneer je hond van richting verandert. De bandjes om je benen zorgen ervoor dat de gordel op zijn plaats blijft. De variant met het broekje verdeelt de trekkracht over je billen.

  Heupgordel kiezen

  Welke variant voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de doeleinden waarvoor je de gordel wilt gebruiken. Wil je een hoge kwaliteit heupgordel, speciaal ontwikkeld voor de (top)sport, waarmee je snelle tijden kunt halen? Dan is de Non-stop Running Belt een must. Ook de Zero DC Runner Pants is 1 van onze beste heupgordels en is tevens geschikt voor skijoring en wandelen.

  De Non-stop Comfort Belt is van oorsprong gemaakt voor skijoring en is ook fijn en licht voor het canicrossen.

  Wil je een stevige, degelijke heupgordel die niet al te duur is? Dan zou je voor de Zero DC Canicross Belt kunnen kiezen.

  De Neewa Canicross Gordel is een hele leuke en lichte heupgordel met een fijn prijsje. Ideaal voor beginners en voor canicrossen met honden die niet onwijs hard trekken.

  Wil je de gordel gebruiken voor (wandel)trektochten? Dan is de Non-stop Trekking Belt een prima optie. Ook de Zero DC Canicross Belt kun je daar goed voor gebruiken.

per pagina
Toont 31 - 31 van de 31 items
Toont 31 - 31 van de 31 items