Bikejoring

Bikejoring

Wat is bikejoring?

Bikejoring is mountainbiken met je hond door de natuur, waarbij je samen met je hond een team vormt. De hond is verbonden met een lijn aan de bike en loopt voor de bike uit. De hond en de mountainbiker werken nauw met elkaar samen. Het is een zeer dynamische en enerverende sport voor sportieve honden die graag willen rennen e...

Bikejoring

Wat is bikejoring?

Bikejoring is mountainbiken met je hond door de natuur, waarbij je samen met je hond een team vormt. De hond is verbonden met een lijn aan de bike en loopt voor de bike uit. De hond en de mountainbiker werken nauw met elkaar samen. Het is een zeer dynamische en enerverende sport voor sportieve honden die graag willen rennen en trekken! Let op: voor deze sport heb je waarschijnlijk een ontheffing nodig.

Geschikte hond

Je kunt beginnen met bikejoren als je een sportieve, atletische hond hebt van ten minste 1 jaar oud. Voor intensieve trainingen en voor grotere rassen is het aan te raden om te wachten tot de hond 14 of 18 maanden is. Meedoen met wedstrijden bikejoring kan bij Canicross Nederland als de hond minimaal 18 maanden is. Bij de sledehondensportverengingen kan dat vanaf 12 maanden. Niet alle honden zijn geschikt voor bikejoring.

Wat heb je nodig?

De hond draagt met bikejoring een speciaal hondentuig (harnas) en is verbonden met de bike door middel van een elastische lijn die aan het frame bevestigd is. Het wordt aangeraden om dat met een apart lijntje te doen zoals de Bikeline. De lijn wordt over het voorwiel geleid door de lijnuithouder of bike antenne. Het is de bedoeling dat de hond vooruit loopt en de bike voorttrekt. De mountainbiker moet de hond wel meehelpen door te blijven fietsen, anders wordt het voor de hond te zwaar. Vanwege de veiligheid en ter bescherming van de hondenpoten, wordt deze sport alleen op onverharde paden beoefend.

Waar kun je trainen?

Heb je een ATB, een sportieve hond en een uitrusting voor bikejoring? Dan kun je op pad gaan, de bossen in om te gaan bikejoren. Wees wel goed voorbereid. Het is handig als je zelf al aardig kunt mountainbiken en je hond al een basisconditie heeft. Bouw de training in ieder geval rustig op! Doe altijd een helm op en draag bij voorkeur handschoenen en een sportbril. Ga niet trainen als het te warm is. Lees meer over trainen op ons Blog.

Meedoen met wedstrijden

Je kunt in Nederland meedoen met wedstrijden bikejoring. Dat kan bij sommige wedstrijden van Canicross Nederland of bij wedstrijden van de sledehondenverenigingen in Nederland. Meer info over wedstrijden vind je in de kalender op de site van Canicross Nederland

Hoe is het ontstaan?

De sport is ontstaan vanuit de sledehondensport en valt daar nog steeds onder. In de sledehondensport trekken honden, alleen of in een team, al rennend personen en kleine voertuigen voort. Dat kan met en zonder sneeuw, maar in ieder geval altijd op onverharde paden.

Goed materiaal

In onze webshop kun je je uitrusting voor bikejoring aanschaffen. Kijk zelf goed wat het beste past bij jou, je hond en jullie doel. Bij de verschillende producten in de webshop staat veel informatie. Wil je meer advies, of wil je eerst materiaal passen? Kom dan langs in onze Run Dog Shop, of bij een evenement waar we staan (zie Agenda).

Meer

Bikejoring  Er zijn 32 producten

Subcategorieën

 • Harnassen

  Goede pasvorm

  Een harnas is een hondentuig waarmee de hond kan trekken. Een goede pasvorm is belangrijk. Bij een goed passend harnas zal de hond steun hebben en vrij kunnen bewegen. De trekkrachten worden dan gelijkmatig over het harnas verdeeld. Bij een slecht passend harnas zal de hond in zijn bewegingen beperkt worden. Hij wordt op die manier ontmoedigd om te trekken. Een te groot harnas gaat schuiven, een te klein harnas kan afknellen.

  Goede pasvorm controleren

  Een harnas past goed wanneer het bij licht trekken glad om de hond past en goed aansluit. De banden van het harnas mogen tijdens het trekken niet dubbel zitten, opkruipen of knijpen. Er mag geen druk op de luchtwegen ontstaan. Een harnas is te groot wanneer het kan schuiven over de hond en je het makkelijk over de kop uit kan trekken zonder eerst zijn poten eruit te halen.

  Harnas kiezen

  Er zijn verschillende soorten harnassen verkrijgbaar. Welk harnas je het beste kan kiezen, hangt onder andere af van de bouw en de voorkeur van jezelf en je hond.

  Bouw van je hond

  De honden met een gangbare bouw, kunnen kiezen uit verschillende typen harnassen. De Non-stop Free Motion en de Zero DC Faster worden het meest gebruikt. De Non-stop Nome is een ‘klassiek’ model harnas ontworpen voor (pool)honden in de sledehondensport. Heb je een compacte hond met een brede borst en een dikke nek? Dan zal de Zero DC Short geschikt zijn. Dit type harnas is verkrijgbaar in veel verschillende maten, zodat ook de allergrootsten en de allerkleinsten een geschikte kunnen vinden.  

  Voorkeur van je hond

  Sommige honden willen zo min mogelijk op hun lijf bij het sporten. Anderen vinden het prettig om veel steun te hebben en voelen zich veilig in een dichter harnas. Bekijk en probeer (als dat mogelijk is) wat jouw hond het prettigst vindt. Met een prettig en comfortabel zittend harnas zal hij meer plezier hebben in het sporten en beter presteren.

 • Treklijnen

  Lengte treklijn

  De elastische lijn of treklijn is de verbindende lijn tussen de hond en de bike. Deze lijn is bij het bikejoren en steppen maximaal 2,5 meter in uitgerekte toestand.

  Schokdemper

  De meest gangbare lijnen hebben een geïntegreerde schokdemper. Dit is het elastische deel van de lijn. De schokdemper zorgt voor comfort tijdens het fietsen of steppen. Naarmate de hond zwaarder is en harder trekt zal een stuggere schokdemper nodig zijn.

  Bevestiging

  Bij het bikejoren en steppen wordt de elastische lijn aan het frame van de fiets of step verbonden. Het wordt aanbevolen om dit te doen met een apart lijntje met (paniek)haak zoals de Weltmeisters Bikeline + paniekhaak. Zo kan je de lijn gemakkelijk loskoppelen van de fiets of step. De elastische lijn mag niet aan de lijnuithouder/bike antenne bevestigd worden. Deze is alleen voor het rechthouden van de lijn en voorkomt dat de lijn in het voorwiel komt. De elastische lijn mag ook niet aan het sturende deel van het frame bevestigd worden. Dit beïnvloedt het sturen wanneer de hond trekt.

  Met 2 honden

  Wil je fietsen of steppen met twee honden? Gebruik dan de treklijn voor twee honden. Deze wordt standaard meegeleverd met een neklijntje zodat de honden mooi naast elkaar blijven lopen. Heb je honden die erg verschillen in grootte? Gebruik dan een splitlijn aan het eind van de treklijn voor 1 hond in plaats van een dubbele lijn met een neklijntje.

 • Bikeantennes

  Lijn uit het wiel

  Voor het bikejoren en steppen heb je een lijnuithouder of bike antenne nodig. Dit is een metalen veer die voorkomt dat de lijn waaraan de hond bevestigd is, in het voorwiel komt.

  Bevestigen

  Deze lijnuithouder wordt bevestigd aan het frame van de fiets of step. Monteer hem niet aan het sturende deel van je fiets of step, want dat geeft hinder bij het sturen wanneer de hond trekt. De veer is erg flexibel waardoor je zonder problemen scherpe bochten kan nemen. Er zijn steps verkrijgbaar met een brushbow, dit is een metalen boog over het voorwiel. Hierdoor heb je bij deze steps geen lijnuithouder nodig. N.B. De bike antenne is er alleen voor om de treklijn over het voorwiel te geleiden. De treklijn moet uiteindelijk bevestigd worden aan het frame van de bike en niet aan de antenne.

  Welke kiezen?

  Welke lijnuithouder geschikt is, hangt af van je wensen. Wil je ook nog kunnen fietsen of steppen zonder veer voorop je fiets? Dan kun je kiezen voor de afneembare varianten. Wil je daarnaast een mooie en duurzame lijnuithouder, precies passend om je frame? Dan is de Weltmeisters Bike antenne Beugel een must.

  Gebruik een bikelijntje

  Bij het bikejoren en steppen wordt de elastische lijn aan het frame van de fiets of step verbonden. Het wordt aanbevolen om dit te doen met een aparte lijn met (paniek)haak. Aan de (paniek)haak kun je de treklijn bevestigen, die met een slag om de veer door het oog van de antenne wordt geleid. Zo kun je de lijn gemakkelijk loskoppelen van de fiets of step. Het voordeel van een paniekhaak is dat je de lijn in geval van nood altijd los kan maken, ook als er spanning op staat. Wij adviseren daarom om onze Weltmeisters Bikelijn + paniekhaak daarvoor te gebruiken.

                 

per pagina
Toont 1 - 6 van de 32 items
Toont 1 - 6 van de 32 items