Steppen

steppen met je hond

Hond voor de step of naast de step?

Je kunt steppen met je hond op 2 verschillende manieren. Denk eraan dat dit 2 zeer verschillende sporten zijn!

 • Steppen voor: Hond staat voor de step, mag trekken en is bevestigd met een antenne en treklijn (alleen offroad)
 • Steppen naast: Hond staat naast de step, mag in principe niet trekken en is bevestigd a...

steppen met je hond

Hond voor de step of naast de step?

Je kunt steppen met je hond op 2 verschillende manieren. Denk eraan dat dit 2 zeer verschillende sporten zijn!

 • Steppen voor: Hond staat voor de step, mag trekken en is bevestigd met een antenne en treklijn (alleen offroad)
 • Steppen naast: Hond staat naast de step, mag in principe niet trekken en is bevestigd aan de zijkant of aan heupgordel (langs de weg of offroad)

Het steppen met de hond voor de step is ontstaan vanuit de sledehondensport. Hierbij loopt de hond vooruit en trekt de step voort. Op deze manier steppen met je hond kan vanwege de veiligheid en de bescherming van de hondenpoten alleen op onverharde paden. Ga dus lekker de bossen in en geniet van het sporten samen met je hond! Let op: voor deze sport is een ontheffing nodig.

Geschikte hond

Je kunt beginnen met steppen als je een sportieve hond hebt van ten minste 1 jaar oud. Voor intensieve trainingen en voor grotere rassen is het aan te raden om te wachten tot de hond 14 of 18 maanden is. De vereniging Canicross Nederland organiseert wedstrijden steppen met je hond. Meedoen met wedstrijden kan ook bij Nederlandse sledehondenverenigingen. Maar daar worden niet altijd alle hondenrassen toegelaten.

Ook als je niet aan wedstrijden mee wilt doen, is het belangrijk om een geschikte hond te hebben.

Wat heb je nodig?

De hond draagt met steppen een speciaal hondentuig (harnas) en is verbonden met de step door middel van een treklijn die aan het frame bevestigd is. Het wordt aangeraden om dat met een apart lijntje te doen zoals de Bikeline. De lijn wordt over het voorwiel geleid door de lijnuithouder of bike antenne. Het is de bedoeling dat de hond vooruit loopt en de hondenstep voorttrekt. De persoon op de step moet wel meehelpen door te steppen, anders wordt het voor de hond te zwaar. Houd er rekening mee dat je step geschikt moet zijn om in het bos te gebruiken.

Waar kun je trainen?

Heb je een hondenstep, een sportieve hond en een goede uitrusting? Dan kun je op pad gaan, de bossen in om te gaan steppen. Wees wel goed voorbereid. Het is handig als je zelf zonder hond een beetje kunt steppen en je hond al een basisconditie heeft. Bouw de training in ieder geval rustig op! Doe altijd een helm op en draag bij voorkeur handschoenen en een sportbril. Ga niet trainen als het te warm is. Lees meer over trainen op ons Blog. Er zijn in Nederland kleine stepgroepen. Via Facebook kun je er misschien eentje vinden in je eigen regio.

Hoe is het ontstaan?

De sport is ontstaan vanuit de sledehondensport en valt daar nog steeds onder. In de sledehondensport trekken honden, alleen of in een team, al rennend personen en kleine voertuigen voort. Dat kan met en zonder sneeuw, maar in ieder geval altijd op onverharde paden.

Goed materiaal

In onze webshop kun je je hondenstep en je complete uitrusting voor het steppen aanschaffen.

Kijk zelf goed wat het beste past bij jou, je hond en jullie doel. Bij de verschillende producten in de webshop staat veel informatie. Wil je meer advies, of wil je eerst materiaal passen? Kom dan langs in onze Run Dog Shop, of bij een evenement waar we staan (zie Agenda).

Meer

Steppen  Er zijn 49 producten

Subcategorieën

 • Hondensteps

  Step kiezen

  Welke hondenstep je het beste kan kiezen, hangt af van een aantal factoren. Lees hier: Hoe kies ik de juiste step? 

  Bij ons vind je steps voor ieder budget en doel.

  Offroad steppen

  Run Dog richt zich op het steppen met de hond voor de step. Dat kan alleen op onverharde paden. Als je op die manier gaat steppen dan is het belangrijk dat je step daar ook voor geschikt is. Gebruik je de step alleen op gravel of harde bospaden en wil je lekker sportief mee kunnen steppen? Dan is de Kickbike Sport G4 misschien een goede optie. Wil je ook op zandpaden en over ruige paden in het bos? Dan kun je beter voor de Kickbike Cross Max kiezen. Een hogere treeplank is fijn in een ruig bos met veel boomstronken. Maar meesteppen met een hoge treeplank is minder comfortabel. Ben je op zoek naar een stabiele, professionele step? Kijk dan bij de Gravity of Traczer steps.

  Low budget

  Wil je eerst kijken of het steppen wel goed bevalt, of wil je gewoon niet teveel uitgeven? Kijk dan even bij de Yedoo steps. Dat zijn prima steps voor een fijn prijsje.

  Op 2e hands sites, zoals markplaats, worden ook vaak steps aangeboden. Misschien is het een idee om daar eens te kijken als je begint met steppen. Zo kun je goed uitproberen wat voor jou en je hond werkt.

  Trekken

  Wat kan en mag een hond trekken aan gewicht? Dat is een lastige vraag. Een richtlijn in de sledehondensport is dat een Husky (rond de 25 kilo) ongeveer 50 kg mag trekken. Hoeveel weeg je? En hoeveel weegt je step? Samen is dat het gewicht dat je hond of honden moeten trekken. Let daarbij ook op van welk ras of type je hond is. De ene hond is meer geschikt om te trekken dan de andere. In de meeste gevallen moet je gewoon meesteppen, dan wordt het voor je hond minder zwaar.

  Veiligheid

  Schijfremmen zijn beter dan velgremmen (V-brakes). Dus heb je een sterke, snelle hond of wil je met 2 honden steppen? Dan is het aan te raden om een step te nemen met schijfremmen. Kijk ook goed naar het gewicht van de step. Meer gewicht en stabiliteit zorgt voor meer veiligheid bij sterke honden en hoge snelheden. Trekt je hond niet echt? Neem dan een wat lichtere step.

  Top service en advies

  Koop je een step bij ons? Dan ben je verzekerd van uitstekende service en goed advies. Wij kunnen samen met jouw de meest geschikte step kiezen. Ook na je aankoop helpen we je graag met al je vragen. Zo kun jij op een verantwoorde manier starten met deze geweldige sport! 

                 

 • Steppen Voor
 • Steppen Naast
per pagina
Toont 1 - 6 van de 49 items
Toont 1 - 6 van de 49 items