Rosine Verkleij (eigenaar Run Dog en Run Dog Academy) geeft alle reguliere trainingen (workshops, cursussen en trainingen op afspraak) in Borger (Drenthe).
Ben je van plan om de Opleiding Trainer Canicross van de Run Dog Academy gaan volgen of heb je interesse hierin? Maak kennis met de Run Dog Master Trainers. Zij geven de theorie- en praktijklessen van de opleiding.
De jarenlange ervaring in de sledehondensport vormt de basis van de passie voor honden van Rosine. Ze is eigenaar van Run Dog en de Run Dog Academy, trainer, musher en canicrosser.
Het is veel meer dan een hobby en tegenwoordig ook meer dan werk, het is een manier van leven. Haar Siberische husky’s hebben haar veel geleerd over het communiceren, samenwerken, sporten en leven met honden.
Kennis over de sport heeft Rosine opgedaan in de praktijk en bij verschillende trainers en mushers in binnen- en buitenland, door kynologische opleidingen, cursussen en lezingen en door het samenwerken met andere ervaringsdeskundigen en professionals. Ook de jarenlange ervaring in de paardensport en de samenwerking met professionals daarin, leveren veel inzichten op die bruikbaar zijn.
Vanuit een groot gevoel voor verantwoordelijkheid voor het welzijn van de honden, is Run Dog in 2013 ontstaan. In die tijd waren er weinig goede canicross harnassen beschikbaar voor verschillende type honden en was kennis over de juiste pasvorm en verantwoorde manier van trainen niet of nauwelijks beschikbaar. Daar moest verandering in komen!
In 2016 is de Run Dog Academy toegevoegd als logisch gevolg om kennis te verspreiden over verantwoord sporten en begeleiding te bieden daarin.
'Ik heb in die tijd veel workshops, trainingen en cursussen canicross, canitrail, bike- en stepjoring gegeven, door het hele land heen. Maar om écht verschil te kunnen maken, was een andere aanpak nodig.
In 2018 zijn we daarom voor het eerst gestart met de Opleiding Run Dog Trainer, de eerste en enige opleiding in Nederland voor canicross trainers, geaccrediteerd door de Raad van Beheer. Dankzij de samenwerking met de Master Trainers is deze opleiding professioneel opgezet en wordt er diep ingegaan op alle aspecten die bij de sport komen kijken.'
Rosine is daarnaast oprichter van Loopgroep Canicross Groningen & Friesland, medeoprichter van de werkgroep Trail Dog Sports Nederland (TDSN) en initiatiefnemer van de Dutch CaniTrail Association (DCTA).
Ze staat aan de basis van een unieke canicross techniek, onderwezen door de Run Dog Academy, waarbij vanuit ontspanning en aanleuning het samenwerken tussen mens en hond wordt verfijnd en het bewegen als één wordt getraind.
De praktijktrainingen met hond en de lessen over canicrosstechniek en –materiaal worden door Rosine gegeven. Daarnaast is ze aanspreekpunt van de opleiding.
Sheila is kynologisch deskundige en eigenaar van Canifair. Hiermee organiseert ze kleinschalige evenementen waarbij verantwoord bewegen met de hond centraal staat. Samen met je hond plezier beleven op een verantwoorde manier. Ze is onder andere gediplomeerd voedingsdeskundige voor honden en geeft voedingsadvies. De ene keer is dat voor een eigenaar die verdieping in hondenvoeding wenst en de andere keer voor een hondeneigenaar die advies wil vanwege problemen met de hond die voeding gerelateerd (kunnen) zijn.
‘Samen met mijn vriend ben ik in het bezit van drie Beaucerons waarmee wij zelf ook diverse activiteiten beoefenen zoals canicrossen, stepjoring, speuren en detectie. Ook gaan wij met onze honden meerdere keren per jaar naar ons huis in de Harz in Duitsland om te hiken en vooral ontspannend actief te zijn.
Tien jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met canicrossen en was ik direct verkocht. Naast het canicrossen stepten wij ook met de beide oudste honden. Welke activiteit we ook beoefenen, ook bij mijn eigen honden staat plezier en samenwerking in harmonie voorop.’
Daarnaast was Sheila een paar jaar voorzitter van een rasvereniging na vijf jaar algemeen bestuurslid geweest te zijn. Ze heeft Kynologische Kennis I en II en Exterieur en Beweging van de Raad van Beheer met succes afgerond en is daarmee aspirant Keurmeester voor de Raad van Beheer. Ze hoopt in de toekomst rasexamen te kunnen doen. Verder volgt zij bij de Martin Gaus Academie de opleiding tot Kynologisch Instructeur en Gedragstherapeut voor honden.
Sheila werkt bij Politie Noord Nederland en is verantwoordelijk voor de milieumeldingen waar ook Dierenwelzijn onder valt.
‘Ik krijg voor ons basisteam (meerdere gemeenten) alle 144 meldingen binnen en draag verantwoordelijkheid voor de juiste afhandeling hiervan. De ene keer kan ik dat zelf oplossen maar werk ook regelmatig samen met de Landelijke Inspectie Dienst of de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Ook in mijn dagelijks werk heb ik dus veel te maken met dieren en in de meeste gevallen betreft dat toch honden.’
Binnen de Opleiding Trainer Canicross zal Sheila haar brede kennis over hondenrassen, bouw en beweging, voeding voor honden en wet- en regelgeving delen en zal ze verbanden tussen verschillende aspecten van de sport zichtbaar maken.
Al van jongs af aan wist Adel dat ze naar het CIOS (Centraal instituut Opleiding Sportleiders) wilde in Heerenveen.
‘Ik was verblind door het aanbod van het vele sporten wat daar aangeboden werd. Dat het de bedoeling was dat ikzelf voor de groep moest staan drong niet echt door.
In 1988 ging ik voor de eerste keer daar heen. Ik heb daar een fantastische tijd gehad, ik vond het moeilijk om voor de groep te staan, na vele stages en goede begeleiding is dit gelukt.’
Adel heeft in verschillende takken van sport gewerkt en is verliefd geworden op het les- en leidinggeven. In 2014 is ze begonnen met de opleiding looptrainer.
‘Bij de zwemschool waar ik werk wilde ik graag starten met een loopgroep, vandaar de keus om de opleiding te volgen. Deze heb ik gevolgd bij de Atletiek Unie en met goed gevolg afgerond. Ik heb een leuke stage gehad bij Martin Veenhuizen en daar gewerkt met gemotiveerde kinderen van een Triatlon vereniging.
Ik werk grotendeels met kinderen, juist de afwisseling maakt het voor mij zo leuk. Op het werk hebben we nu een loopgroep, deze is wat betreft lesinhoud aardig veranderd hoor. We hebben sowieso ieder week een andere les en het is nu ook gericht op coretraining, fietsen en sportief wandelen. Het doel is om een zo gevarieerd mogelijk aanbod te bieden.
Daarnaast geef ik personal training.’
Ongeveer 8 jaar geleden is ze in aanraking gekomen met canicross en daar komt voor haar alles samen, de liefde voor de sport, haar fantastische hond en de natuur in willekeurige volgorde.
Adel is canicrosser, sporttrainer en looptrainer. Met veel passie en aandacht worden de didactische lessen en de looptrainingen voor de mens tijdens de opleiding door haar verzorgd.
Erica is al sinds haar jeugd sportief bezig en heeft veel verschillende sporten beoefend.
‘In eerste instantie was volleybal mijn passie, maar een zware knieblessure heeft er voor gezorgd dat ik mijn sportcarrière in die tak van sport heb moeten opgeven. Bij toeval kwam ik in aanraking met duursporten, waarna ik mijn energie daarin helemaal kwijt kon. Het volbrengen van de hele triathlon van Almere en een dubbele triathlon in teamverband zijn daarbij mijn grootste successen'
Het sporten met dieren en daarbij het samen zijn in de natuur heeft haar ook altijd veel voldoening gegeven.
'Paardrijden en de duiksport zijn al sinds jaar en dag mijn hobby. Daar is sinds 2011 het sporten met honden bij gekomen, toen de 1e Siberische husky Mishca werd aangeschaft. In eerste instantie was mijn idee om met haar lange wandelingen te gaan maken en te gaan canicrossen. Die gedachte werd al snel uitgebreid met de komst van de 2e husky Kayleigh naar ook het steppen met de honden. Het virus had me te pakken en al snel kwamen husky 3 en 4, Dianni en Danicha, om mijn 1e sledehondenteam compleet te maken. Inmiddels is het team verder uitgebreid naar 7 husky’s…'
Als fysiotherapeute is Erica altijd geïnteresseerd geweest in sportblessures en het behandelen daarvan. In de loop van de jaren heeft ze zich hierin verdiept en gespecialiseerd. Door het sporten met de honden werd ook haar interesse in het onderzoeken en behandelen van blessures bij sporthonden gewekt en is ze de 2-jarige post HBO-opleiding tot dierenfysiotherapeut in Barneveld gaan volgen.
Erica is eigenaar van Fysio4Paws en mede-eigenaar van een humane praktijk voor fysiotherapie. Daarnaast is ze dierenfysiotherapeut bij Dierenkliniek Westergouwe in Gouda.
Ze zal je tijdens de opleiding vanuit haar jarenlange (dier)fysiotherapeutische kennis meenemen in de wereld van de anatomie en fysiologie van de hond, de verschillende trainingsprincipes, trainingsopbouw, EHBO en blessurepreventie bij de hond.
Afke is eigenaresse van Kynolink. Ze is kynologisch instructeur met de aanvulling probleemgedrag bij honden. Daarnaast heeft ze meerdere kynologische opleidingen en cursussen gevolgd en is ze aangesloten bij de Nederlandse vereniging voor instructeurs in hondenopvoeding en -opleiding (O&O).
Begin 2013 kwam ze in aanraking met canicross, de ideale manier om 2 hobby’s, hardlopen en honden, te combineren!
‘Tijdens het trainen met een groep of de wedstrijden merkte ik dat de honden waarmee ik trainde niet ontspannen waren en ikzelf ook niet.
Ik ben op zoek gegaan naar een goede balans tussen het trainen en de ontspanning. Mijn achtergrond als kynologisch instructeur heeft daar zeker aan bijgedragen om honden goed te kunnen lezen, waardoor ik goed kon zien wanneer mijn honden ontspannen liepen en wanneer niet. Wedstrijden doen we bijna niet meer. Het levert veel spanning op, zowel bij de honden als bij mij. Nu train ik heerlijk met mijn honden en genieten we samen van onze passie!
Afke vind het een grote uitdaging om docent te zijn van de Opleiding Trainer Canicross. Haar passie en kennis overbrengen op anderen, dat is iets wat haar drijft.
'Ik wil graag met anderen delen hoe een hond communiceert. Met mijn expertise als kynologisch instructeur zal ik dieper ingaan op de leerprincipes en lichaamstaal van de hond. Iets wat zeker in het rugzakje van een trainer moet zitten wanneer je canicross cursus wilt geven. De hond kunnen lezen, kunnen zien hoe hij zich voelt, is heel belangrijk wanneer je wilt samenwerken met je hond. Als de trainer dit niet kan, zal het ook niet overgebracht kunnen worden op de cursist.’
Tijdens de opleiding zal Afke je, zowel theoretisch als praktisch, veel leren over hondentaal en -gedrag, de leerprincipes van de hond en zal ze zo inzicht geven in het perspectief van de hond.