Canicross is hardlopen met je hond op onverharde ondergrond (canis= hond, cross= crosslopen), waarbij je hond recht voor je uit loopt en met je samenwerkt. Je bent je hond als het ware aan het mennen. De elastische lijn tussen jullie, zorgt voor een constante verbinding. Het vergt wel wat oefening en training om de juiste verbinding met je hond te krijgen en samen in harmonie te leren lopen.
Canicrossen is een heerlijke bezigheid! Lekker samen sportief zijn in de natuur. Het is goed voor zowel je eigen conditie als die van je hond en het versterkt jullie onderlinge band. De meeste honden vinden het fantastisch om te doen!
De afstanden bij wedstrijden canicross zijn over het algemeen tussen de 2 en 8 km. Afhankelijk van de klasse en de organisatie. Omdat de snelste combinatie wint, ligt de snelheid soms behoorlijk hoog bij wedstrijden. Maar meedoen aan wedstrijden is niet noodzakelijk en ook niet voor iedere canicrosser weggelegd. Je kunt ook gewoon zelf trainen of in een trainingsgroep meelopen. Dan worden meestal afstanden tussen de 5 en 15 km gelopen en is de snelheid wat lager.
Canicross is ontstaan vanuit de sledehondensport en valt bij sommige organisaties nog steeds onder sledehondensport. Vroeger werd de canicross klasse daar skijoring genoemd, ook zonder sneeuw (en dus zonder ski’s!). In de sledehondensport en daaraan gerelateerde sporten, lopen de honden in principe altijd recht voor de persoon uit en mogen ze trekken.
Wil je liever met je hond naast je lopen of wil je over de openbare weg hardlopen? Dan kun je gaan hardlopen met je hond naast je. Je hebt dan ander materiaal nodig dan voor canicross.
Iedereen die kan hardlopen en een gezonde, fitte hond heeft, kan gaan canicrossen. Zolang je het sporten aanpast aan de mogelijkheden van je hond en jezelf. Je hond moet wel minimaal 1 jaar oud zijn en fysiek en mentaal in staat zijn een bepaalde afstand te rennen. Denk eraan dat er rassen zijn die fysiek minder geschikt zijn om mee te sporten, bijvoorbeeld de kortsnuitige honden zoals de Franse Bulldog.
Canicrossen begint bij goed materiaal voor zowel jou als je hond. Ook als je de sport recreatief wilt beoefenen, is het verstandig om goed passend en deugdelijk materiaal aan te schaffen. Zo voorkom je blessures en belemmer je je hond niet.
Je hond draagt met canicross een speciaal hondentuig: een Trek harnas of een Hybride harnas en is met je verbonden door middel van een Elastische lijn van maximaal 2 meter uitgerekt. Als hardloper draag je een Heupgordel waaraan de elastische lijn bevestigd is. Het is de bedoeling dat de hond recht vooruit loopt en dat er continu lichte spanning op de lijn staat. Je hond mag je dus voorttrekken.
Lees in onze blog Welk harnas is geschikt? Meer info over de juiste keuze van je tuig en over de juiste pasvorm. De pasvorm van een trek harnas komt erg precies! Weet je niet goed wat je moet kiezen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij een Passervice.
Volg je een training? Dan kun je ter plaatse ook materiaal passen en advies krijgen.
Naast deze canicross uitrusting heb je nog goede trailschoenen voor jezelf nodig. Zo kun je op onverhard terrein goed grip houden met een trekkende hond voor je. Gebruik geen schoenen met spikes.
Canicrossen lijkt vrij eenvoudig. Bijna iedereen heeft een hond en kan samen gaan hardlopen. Maar de sport is complexer dan je denkt.
Zoals bij iedere sport begint het bij het leren van de techniek van de sport. Run Dog onderscheidt zich door diep in te gaan in deze techniek van het samenwerken met je hond.
De lichte spanning op de elastische lijn zorgt voor contact en verbinding en maakt het mogelijk om te leren bewegen als één. Het vergt wel wat oefening en training om dit onder de knie te krijgen. Het begint allemaal bij het recht achter je hond lopen met lichte spanning en mee te bewegen naar voren (ga dus niet achterover leunen). Maar hoe krijg en houd je dit lichte contact met je hond? Sommige honden zullen veel te hard trekken of juist snel naast komen lopen. Het antwoord op deze vraag hangt af van veel aspecten. Volg daarom bij voorkeur 1 of meerder trainingen onder begeleiding.
Op onze blog kun je veel info lezen over de techniek van het canicrossen. Check bijvoorbeeld het artikel 10 Canicross misverstanden, lees hier over Leiding geven aan je hond en vergeet niet de juiste trainingsroutine zoals uitgelegd wordt in het artikel Warming up en Cooling down.
En denk eraan: canicrossen kan alleen als het niet te warm is buiten. Dit wordt uitgelegd in onze blog: Hond, sport en warmte
Het is verstandig om eerst zelf hardloopconditie op te bouwen voordat je gaat canicrossen. Dat maakt het beginnen met de hond een stuk makkelijker. Voor ons is een beginnersschema waarbij hardlopen en wandelen elkaar afwisselen erg handig. Voor je hond is het heel lastig om daarin mee te gaan. Tussendoor wandelen kan verwarrend en lastig zijn voor een beginnende canicross hond. Het is dan vaak beter om te starten met bijvoorbeeld 2 km aaneengesloten canicrossen. Het helpt als je zelf eerst minimaal 3 km aaneengesloten kunt hardlopen.
Je kunt het canicrossen dus het beste onder begeleiding leren. Volg daarvoor 1 of meerdere trainingen bij de Run Dog Academy. Er wordt training gegeven volgens de visie van Run Dog. Ook voor persoonlijke begeleiding, verbetering van je techniek en andere aspecten van de sport kun je hier terecht. Volg een eenmalige workshop, een cursus of een training op afspraak. Dat kan alleen, maar ook met 2, 3 of 4 personen.
Canicrossen kan vanwege de veiligheid en bescherming van de hondenpoten alleen op onverharde ondergrond. Ga dus lekker de natuur in en zoek bospaden, zandpaden of gras op als ondergrond. De paden geven steun en richting aan het voorwaarts lopen van je hond. Canicrossen op een open vlakte is daardoor veel moeilijker. Smalle paadjes werken vaak beter dan brede paden, vooral als je hond het voor je lopen nog moet leren.
Kies je trainingsgebied zorgvuldig uit, want niet ieder natuurgebied is geschikt. Vermijd losloopgebieden zodat je hond niet gestoord wordt door andere honden tijdens het trainen.
Er zijn ook veel canicross trainingsgroepen in Nederland en België. Train je in een groep? Zorg dan voor voldoende onderlinge afstand, zodat je hond zich kan concentreren op jouw aanwijzingen en niet alleen maar bezig is met de andere honden. Volg ook in een groep de juiste Trainingsroutine.
Train ook zeker regelmatig alleen met je hond. Zo voorkom je dat je afhankelijk wordt van anderen die voor je lopen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond zijn motivatie om te lopen van jou krijgt en niet van iets of iemand dat voor hem loopt.
Het is verstandig om je training zorgvuldig te plannen en op te bouwen. Dat geldt voor iedere afzonderlijke training, voor de reeks trainingen en voor je jaarplanning.
De trainingsleer voor mensen is in grote lijnen ook op honden van toepassing. Basis richtlijnen voor trainingsprincipes, trainingsvormen en trainingsopbouw kun je dus ook voor je hond gebruiken. Daarnaast speelt de leeftijd van je hond en zijn fysieke en mentale eigenschappen een belangrijke rol bij de opbouw.
Stel voor je hond haalbare doelen en pas je training aan zijn ontwikkeling aan.
Canicross is een duursport (ja echt!), dat betekent dat je hond dit niet op 100% van zijn vermogen kan doen. Daarom is het belangrijk dat je je hond leert doseren, zodat hij niet te explosief start waardoor hij na een korte afstand al zijn energie kwijt is. Je hond weet niet hoelang de afstand is die je gaat lopen. Jouw begeleiding en coaching is hierin dus cruciaal.
Een juiste opbouw is dus zeer persoonlijk en kan per hond erg verschillen. Er zijn wel wat handvatten die je kunnen helpen:
Voor begeleiding in je trainingsopbouw en -planning kun je terecht bij de Run Dog Academy.
Er worden regelmatig canicross wedstrijden georganiseerd in Nederland. Zoals je bijvoorbeeld kan vinden op de site van Canicross Nederland. Het is niet nodig om lid te zijn van een vereniging om aan wedstrijden in Nederland deel te kunnen nemen. Wees wel goed voorbereid met een degelijke training en lees het wedstrijdreglement van de organisatie van het evenement, deze reglementen kunnen onderling verschillen.
Ook bij reguliere crosslopen worden steeds vaker canicrossers toegelaten. Bekijk dan vooraf of de organisatie een reglement heeft voor de canicrossers en onderzoek of er voldoende rekening gehouden wordt met (het welzijn van) de honden.
Neem je voorbereiding serieus. Voor iedere sport is het heel normaal om eerst de techniek van de sport te leren, een langere periode te trainen en daarna pas aan wedstrijden mee te doen.
Sommige honden zijn erg gevoelig en snel overprikkeld. Vraag je bij deze honden af of het meedoen aan wedstrijden of andere drukke evenementen wel een goed idee is.
Als canicross team vinden jij en je hond het misschien ook leuk om aan dogsurvivals mee te doen of misschien past canitailen ook erg bij jullie. Lees bij de afzonderlijke activiteiten meer info.
Vanuit canicross kun je ook heel goed andere sporten, waarbij je hond recht voor je loopt, opbouwen. Zoals dogtrekking, bikejoring of stepjoring. De techniek die je daarvoor gebruikt is voor je hond vergelijkbaar.