Canitrail is samen met je hond langere afstanden hardlopen in de natuur, bij voorkeur op uitdagende routes (trails) met veel smalle paadjes en natuurlijke hindernissen zoals heuvels. Het is een bijzondere manier van trailrunning met je hond. Door goed samen te werken met je hond, kun je samen als team de trails bedwingen.
Volgens de visie van Run Dog loopt je hond bij canitrail recht voor je en is de techniek van de samenwerking in de basis gelijk aan de sport canicross. De elastische lijn tussen jou en je hond hoort continu op lichte spanning te staan en zorgt voor de verbinding en het contact. Zo kun je als één bewegen en nauw samenwerken, omdat je elkaar kunt voelen. Hierdoor kan je je hond goed leren doseren, wat erg belangrijk is bij canitrail.
Het gaat niet om een snelle tijd, maar het beleven en genieten staat voorop. Daarnaast zijn uithoudingsvermogen, energiezuinig lopen en samenwerken met je hond, belangrijke aspecten. Tijdens het canitrailen ben je verantwoordelijk voor zowel je eigen verzorging als die van je hond. Het inzicht in je hond is van groot belang, omdat je moet weten wanneer je hond rust, water, verzorging en bepaalde coaching van jouw kant nodig heeft. Jij bent als het ware zijn personal trainer en begeleider.
Deze sport heeft dus veel raakvlakken met canicross. Het grootste verschil is dat de afstanden langer zijn en de intensiteit dus lager ligt. Meestal is de trail ook wat technischer en uitdagender. Dat is vooral in Nederland het geval als je canicross wedstrijden vergelijkt met canitrails.
Meer weten? Check ons blog: CANITRAIL - Dit moet je weten!
Er is geen vereniging voor canitrail. Daarom is de Dutch CaniTrail Association opgericht, om richting te geven en kennis te delen over de sport. Trailorganisaties kunnen de richtlijnen van de DCTA gebruiken en canitrailers kunnen veel info vinden over het verantwoord en bewust canitrailen.
Kun je langere afstanden hardlopen en heb je een hond die daar fysiek en mentaal ook geschikt voor is? Heb je voldoende inzicht in je hond om hem goed te begeleiden tijdens trails of ben je bereid dit (onder begeleiding) te leren? Dan kun je gaan canitrailen.
Als je hond 1,5 jaar oud is (bij erg grote rassen 2 jaar) dan kun je gaan beginnen met canitrailen. Je kunt de kilometers verder opbouwen als je hond nog iets ouder is.
Sommige honden zijn niet of minder geschikt voor canitrail. Zoals kortsnuitige honden, kortbenige honden met een lang lichaam, honden met een bepaalde afwijkende bouw en extreem grote of zwaarlijvige honden. Onthoud daarbij het volgende: er is een groot verschil tussen ‘kunnen’ en ‘verantwoord zijn om te doen’. Dus misschien kunnen de eerder genoemde honden het canitrailen volhouden, dan nog kun je je afvragen of het verstandig is om het te doen.
Goed passend en comfortabel materiaal is een must voor jou en je hond. Zo voorkom je blessures en schuurplekken en worden jij en je hond niet belemmerd in de beweging.
De laatste jaren is de manier van canitrailen wat veranderd en zijn er ook canitrailers die met de hond naast zich lopen. Onthoud goed dat hardlopen met je hond naast je een hele andere sport is dan hardlopen met je hond voor je. Je hebt ook ander materiaal nodig. Meer info lees je in de blog: Outdoor sporten.
Je hond draagt met canitrail een speciaal hondentuig: een Trek harnas of een Hybride harnas en is met je verbonden door middel van een Elastische lijn van minimaal 1.85 en maximaal 2 meter uitgerekt ongeveer. Als hardloper draag je een Heupgordel waaraan de elastische lijn bevestigd is. Het is de bedoeling dat de hond recht vooruit loopt en dat er continu lichte spanning op de lijn staat. Zo kun je elkaar voelen en goed doseren. Het materiaal zit op die manier ook zoals het hoort.
Komt je hond tijdens het canitrailen veel naast je lopen? Dan is het belangrijk om je techniek en training te verbeteren.
Wil je dit naast lopen graag zo houden? Kies dan niet voor een trek harnas want die zit niet goed als je hond naast je loopt. Op die manier ben je dus eigenlijk dogrunning aan het doen, want je hebt dan ook een kortere lijn nodig. Laat je hond dan ook niet meer voor je lopen en trekken want dit is niet te combineren qua materiaal en training. Kies dus bewust 1 van de 2 benaderingen.
Lees in onze blog Welk harnas is geschikt? Meer info over de juiste keuze van je tuig en over de juiste pasvorm. De pasvorm van een trek harnas komt erg precies! Weet je niet goed wat je moet kiezen? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak bij een Passervice.
Volg je een training? Dan kun je ter plaatse ook materiaal passen en advies krijgen.
Gebruik met canitrailen goede trailschoenen voor jezelf. Zo kun je op modderige en lastige ondergrond goed grip houden. Gebruik geen schoenen met spikes.
Met canitrailen ben je lang onderweg, daarom heb je meer nodig dan bovengenoemde basisuitrusting. Neem ook water voor jezelf en je hond mee, een opvouwbaar drinkbakje en een telefoon voor als er wat gebeurt. Als je afstanden boven de 10 km loopt, dan is een trailrugzak handig. We adviseren om dan ook minimaal 1 liter water voor je hond mee te nemen.
Loop je afstanden boven de 20 km? Denk dan aan energievoeding voor jou en je hond, een EHBO-kit met thermometer en 2 reddingsdekens als extra uitrusting.
Verder zijn booties, sporttape, een los stuk koord voor noodreparaties, een regenjack voor jezelf en je hond extra items die horen bij een complete canitrail uitrusting.
Canitrailen volgens de visie van Run Dog begint bij canicross, je kunt immers niet meteen langere afstanden over technisch terrein hardlopen met je hond.
Zoals bij iedere sport begint het bij het leren van de techniek. Verdiep je daarom eerst in de techniek van het samen hardlopen met lichte spanning op de lijn. Leer elkaar goed aanvoelen op verschillende snelheden en bouw je training langzaam op.
Run Dog onderscheidt zich door diep in te gaan op de techniek van het samenwerken met je hond. De lichte spanning op de elastische lijn zorgt voor contact en verbinding en maakt het mogelijk om te leren bewegen als één. Het vergt wel wat oefening en training om dit onder de knie te krijgen. Leer om recht achter je hond te lopen met lichte spanning en mee te bewegen naar voren (ga dus niet achterover leunen). Op die manier gaat je hond zijn lijf ontspannen en kan hij meer energiezuinig lopen.
Maar hoe krijg en houd je dit lichte contact met je hond? En hoe leer je hem doseren? Sommige honden zullen veel te hard trekken of juist snel naast komen lopen. Het antwoord op deze vraag hangt af van veel aspecten en kan erg verschillend zijn.
Volg daarom bij voorkeur 1 of meerder trainingen onder begeleiding.
Op onze blog kun je veel info lezen over de techniek van het canicrossen. Dit is dus ook de basis voor canitrailen. Check bijvoorbeeld het artikel 10 Canicross misverstanden, lees hier over Leiding geven aan je hond en vergeet niet de juiste trainingsroutine zoals uitgelegd wordt in het artikel Warming up en Cooling down.
En denk eraan: canitrailen kan alleen als het niet te warm is buiten. Dit wordt uitgelegd in onze blog: Hond, sport en warmte
Nu je meer weet over canitrail, begrijp je vast dat je het beste de sport onder begeleiding kun leren. Volg daarom 1 of meerdere trainingen bij de Run Dog Academy. Je kunt voor het canitrailen dus eerst een Workshop Canicross Basics volgen. Daarna kun je specifieke canitrail trainingen volgen.
Je eigen trailrunning skills kun je ook heel goed verbeteren door zonder hond trailclinics te volgen.
Canitrailen doe je in de natuur, bij voorkeur op technische paadjes en mooie plekken, zodat het lopen samen een uitdaging is waarbij je samen kunt genieten.
Kies je trainingsgebied zorgvuldig uit, want niet ieder natuurgebied is geschikt. Vermijd losloopgebieden zodat je hond niet gestoord wordt door andere honden tijdens het trainen.
Er zijn ook veel canitrail trainingsgroepen in Nederland en België. Train je in een groep? Zorg dan voor voldoende onderlinge afstand, zodat je hond zich kan concentreren op jouw aanwijzingen, zich kan ontspannen en niet alleen maar bezig is met de andere honden. Volg ook in een groep de juiste Trainingsroutine.
Train ook zeker regelmatig alleen met je hond. Zo voorkom je dat je afhankelijk wordt van anderen die voor je lopen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond zijn motivatie om te lopen van jou krijgt en niet van iets of iemand dat voor hem loopt.
Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om als canitrailer mee te doen met een event. Meestal is er een onderscheid tussen reguliere trailruns waar honden welkom zijn, trailruns die een aparte canitrail klasse hebben en specifieke canitrail events.
Neem je voorbereiding serieus. Voor iedere sport is het heel normaal om eerst de techniek van de sport te leren, een langere periode te trainen en daarna pas aan events mee te doen.
Houd er rekening mee dat meedoen aan een event voor je hond veel meer energie kost dan gewoon trainen. Zorg er daarom voor dat de afstand die je loopt op een event niet groter is dan waarvoor je hebt getraind.
Verdiep je vooraf in het reglement van de organisatie. Is er geen reglement voor canitrailers? Houd dan de Richtlijnen van de DCTA aan en lees de Canitrail Gedragsregels.
Informeer vooraf hoe er gestart gaat worden. Wordt er gestart in een groep? Dan is dit niet ideaal. Bereid je dan voor op extra spanning en rumoer bij de start. Voorkom dat je hond deze spanning overneemt door voldoende afstand te houden van de andere deelnemers en door niet te vroeg aanwezig te zijn bij de start. Doe een warming up op afstand en blijf met je hond wandelen. Juist het stilstaan en wachten zorgt voor extra spanning en onnodig energieverlies. Het is dus erg belangrijk dat je hond rustig is tijdens een canitrail event.
Naast canicross zijn er nog meer activiteiten die canitrailers aanpreken. Als canitrail team houd je ervan om op een rustige, ontspannende manier te sporten en te genieten van de natuur. Misschien is dogtrekking daarom ook interessant voor jullie. Dit is een soort wandelend canitrailen. En heb je wel eens gekampeerd met je hond? Ideaal als je langere, meerdaagse tochten wilt doen.