Trainen met een doel
TRAINEN MET EEN DOEL
Sport je met je hond? Dan is het goed om na te denken over het doel van jullie trainingen als team. Je teamdoel geeft je richting aan de training samen en motiveert je om door te zetten, zelfs wanneer het zwaar wordt of tegenzit. Het geeft je voldoening en trots wanneer je je doel uiteindelijk bereikt samen met je hond, wat je motiveert om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te blijven groeien, zowel mentaal als fysiek!
In deze blog kun je in 4 stappen een begin maken met het vormen van een of meerdere teamdoelen.
Stap 1: Bepaal je focus
Jouw teamdoel voor de komende tijd? Dat is compleet afhankelijk van jouw focus. Wil jij sneller worden met canicross? Beter worden in de samenwerking met je hond? Jullie techniek verbeteren? Langere afstanden afleggen? Of meer genieten en ontspannen onderweg? Jij bepaalt het!
Stap 2: Stel realistische doelen voor jou én je hond
Uiteraard is het goed als je jezelf uitdaagt, maar pas wel op met te hoge verwachtingen. Als je in oktober start als beginner met canicross, dan is die canitrail van 30 kilometer in januari wellicht te hoog gegrepen. Ook met het oog op blessures. Zorg voor een realistisch en verantwoord doel.
Stel je doel voor jezelf en je hond, niet voor de buitenwereld. Voorkom dat je prestatiedrang ten koste gaat van wat je écht wilt bereiken met je hond en wat goed voor jullie is. Zet het welzijn van je hond op de eerste plaats en voorkom dat je (onbedoeld) druk op hem legt.
Houd met het stellen van je doel rekening met de persoonlijkheid, eigenschappen en talenten van je hond. Past zijn bouw bij lange of korte afstanden? Wat is zijn leeftijd? Wat vindt hij leuk of minder leuk? Waar worden jullie gelukkig van?
Is hij snel opgewonden, gevoelig en nerveus? Dan kun je je afvragen of een druk evenement als bijvoorbeeld een dogsurvival een prettig doel is voor je hond.
Stap 3: Combineer procesdoelen en prestatiedoelen
Op sportgebied zijn er twee soorten doelen: procesdoelen en prestatiedoelen. Procesdoelen gaan over de weg naar je uiteindelijke einddoel. Deze doelen bepalen wat je moet uitvoeren om dat einddoel in de toekomst te bereiken. Een mooi voorbeeld van een procesdoel is: ‘Ik ga vanaf nu 2 keer per week canicrossen.’ Of: ‘Ik ga volgend seizoen de basisvaardigheden verbeteren en perfectioneren.’
Prestatiedoelen focussen zich juist op het eindresultaat. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik ga in maart meedoen aan de Vuurtoren Canitrail.’ Door eerst je prestatiedoel vast te stellen, kun je daarna de weg ernaartoe (met procesdoelen) uittekenen.
Onthoud dat je prestatiedoel niet persé een evenement of wedstrijd hoeft te zijn als je focus op hele andere vlakken ligt. Een bepaalde afstand canicrossen, zonder dat je hond snuffelt, kan ook een prestatiedoel zijn.
Blijf flexibel! Loopt je proces iets anders dan gepland? Of kom je halverwege het seizoen erachter dat je op andere dingen wilt focussen? Stel dan je prestatiedoel gerust bij.
Stap 4: Behoud motivatie en plezier
In het nastreven van je doelen is het belangrijk om gemotiveerd te blijven en plezier te hebben in je proces. Beloon jezelf en je hond niet alleen voor het behalen van je einddoel. Ook je tussendoelen en kleine successen zijn een aai over de bol (en een feestje) waard.
Het trainen met een dier doet vaak een beroep op je improvisatievermogen. Zie de onverwachte gebeurtenissen in je training als cadeautjes of leermomenten. Geniet van de samenwerking met je hond en de natuur om je heen!
Als je het leuk vindt, dan kun je je doelen samen met trainingsmaatjes opstellen. De toewijding wordt dan veel groter. Ook anderen op de hoogte houden van je proces werkt fantastisch!
Heb jij al een mooi trainingsdoel?
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....