Zomertraining
Persoonlijk ben ik voorstander van een zomerstop wat betreft evenementen voor de sporten canicross, canitrail, bikejoring, stepjoring en sledehondensport. Dat is zo ongeveer vanaf juni tot september, voor de sledehondensport nog iets langer.
Gelukkig worden er in de meeste van deze sporten geen evenementen georganiseerd in de zomermaanden in Nederland. We zien helaas nog wel geregeld een canitrail gepland staan bij sommige organisaties.
Ook dogsurvivals worden wel eens georganiseerd in de zomer. Deze evenementen kunnen iets langer doorgaan vanwege de vele water onderdelen, maar ook hierbij is er een grens wat betreft temperatuur.
WAAROM GEEN EVENEMENTEN?
Een hond kan veel minder goed zijn warmte kwijt dan wij. Honden hebben een heel ander systeem om hun lichaam te koelen. In rust is er meestal niet zoveel aan de hand, maar zodra de hond zich flink gaat inspannen, wordt het lastig om te koelen bij warm en benauwd weer. Lees hier meer over Hond, sport en warmte.
Uit onderzoek is gebleken dat er grote verschillen per hond zijn. Terwijl de ene hond met een buitentemperatuur van boven de 10°C al meer moeite heeft met trainen, kan de andere hond met 18°C nog prima een rondje doen.
Het verschil zit ‘m vooral in de mentaliteit en de gemoedstoestand van de hond. Superfanatieke en angstige honden zijn sneller oververhit dan relaxte honden. En vergeet daarbij niet dat je hond daardoor ook bij erg lage buitentemperaturen oververhit kan raken als hij zich ontzettend druk maakt. De luchtvochtigheid speelt hierbij ook een grote rol. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te lastiger gaat het koelen.
Grens moeilijk te bepalen
Bij evenementen is er altijd een grote kans dat er deelnemers zijn die niet zo goed weten waar de grens ligt bij hun hond of dat deelnemers toch graag willen starten of, bewust of onbewust, de grens opzoeken van wat hun hond aan kan qua weersomstandigheden. Hierbij speelt ook onze prestatiedrang een grote rol!
Extra opwinding
Een evenement zorgt vaak voor wat extra opwinding bij honden. Dit beïnvloedt ook weer hun lichaamstemperatuur.
In de auto niet ideaal
Daarnaast is de kans groot dat je met je hond een eind moet rijden in de auto of je hond tijdens een evenement even moet wachten in de auto. Niet ideaal bij zomerse weersomstandigheden.
Kans op minder goede voorbereiding
En tot slot is de kans groot dat je in de zomer een periode even niet goed kunt trainen door warm weer. Dus dan is je voorbereiding niet optimaal.
Dus kies bewust of je wel of niet mee gaat doen met evenementen in de zomermaanden.
BUITENLANDSE EVENTS
In het buitenland zijn er in de zomerperiode wel regelmatig evenementen in canicross en -trail sporten. Soms zijn deze in de bergen en niet te vergelijken met ons weer. In Nederland is het al gauw benauwd weer als de temperatuur stijgt. Een temperatuur van 20°C hier kun je niet vergelijken met 20°C in het buitenland in de bergen bijvoorbeeld. Dat komt vooral door de hoge luchtvochtigheid hier.
En in sommige buitenlandse landen zijn ze nog niet zover met dierenwelzijn. Dan kan het zijn dat een evenement doorgaat, terwijl het voor het welzijn van de honden niet ideaal is.
Houd daar dus altijd rekening mee als je iets wil plannen in het buitenland en neem geen onnodige risico’s!
WAT KAN WEL?
Maar dit betekent niet dat je de hele zomer niets kunt doen met je hond. Integendeel! De zomer leent zich meestal erg goed voor bepaalde activiteiten, want we kennen allemaal de Nederlandse zomers ;) Het is juist heel goed om je hond ook in de zomer in een bepaalde basisconditie te houden, zodat je na de zomer niet van nul hoeft te beginnen.
Train kortere afstanden
Het belangrijkste is dat je de duurtrainingen (aerobe activiteit) in gaat korten. Want juist bij langdurige inspanning heeft je hond het moeilijk met koelen. Een kort en snel rondje gaat dus veel makkelijker dan een lange training op een rustiger tempo.
Ook omdat de kans groot is dat je even niet kunt trainen vanwege de warmte, is het goed om de trainingen in te korten.
Train bij voorkeur ‘s morgens vroeg
Afhankelijk van je hond kun je nog een leuk trainingsrondje maken als het max 12°C tot 15°C is (bij sommige honden tot ongeveer 18°C). Dus als je er vroeg bij bent kun je een groot deel van de zomer door trainen met korte fun rondjes: meer gericht op ontspanning en minder op prestatie.
Let goed op onderweg. Gaat je hond bijvoorbeeld bewust met zijn buik in het water liggen of drinkt hij behoorlijk veel onderweg? Hijgt hij veel, met wijd open bek en rimpels in zijn mondhoeken? Dan kan het zijn dat je al op de grens zit van wat prettig is voor je hond.
Ga er niet vanuit dat je hond zich wel aanpast aan de warmte en rustig aan doet. Fanatieke honden moeten echt tegen zichzelf beschermd worden. Die kunnen doorlopen tot ze omvallen. Het is dus erg belangrijk om te bepalen wat verantwoord is om te doen, niet wat mogelijk is om te doen.
Als je een beter beeld wilt krijgen van de werkelijke lichaamstemperatuur, dan kun je een thermometer meenemen en in verschillende situaties zijn temperatuur opnemen (zie voor meer info het artikel Hond, sport en warmte).
Train op een andere manier
Als je niet kunt canicrossen, canitrailen, biken of steppen, dan kun je misschien wel een andere activiteit doen die korter is of in het water is.
Watersporten zoals zwemmen en suppen zijn ideale zomeractiviteiten en een leuke afwisseling op de andere outdoor activiteiten (lees hier onze blog: Suppen met je hond). En wat dacht je van balans en coördinatie of fitnesstraining?
Kan je hond los en is de omgeving geschikt? Dan is freerunning heerlijk.
Ook anaerobe sporten (korte intensieve inspanning) zoals agility gaan iets makkelijker met wat warmer weer. Maar uiteraard is er bij deze activiteiten ook een grens qua weersomstandigheden.
Wandelen is echt hartstikke leuk om te doen en kan op veel manieren. Wandel op zomerse dagen vroeg in de ochtend of later in de avond en maak de afstanden niet te lang.
En ken je hersenwerk voor honden? Dat is ook een hele leuke en nuttige manier om je hond bezig te laten zijn. Dat kan binnen en buiten.
Train relaxter en minder
Het voordeel van een zomerstop is dat je ook even niet persé hoeft. De trainingen zijn voor de fun om even in beweging te zijn. Een heel ander doel dan wanneer je bewust traint voor een bepaalde wedstrijd of een bepaalde afstand.
De kans is groot dat er behoorlijk wat dagen zijn dat de temperatuur boven de 15°C zal zijn, ook ’s morgens vroeg. Train op die dagen niet, maar zoek naar alternatieven of doe gewoon wat minder.
Train zonder hond
De zomerperiode is ook ideaal om eens meer te werken aan je eigen training. Dus ga lekker bootcampen of crossfitten en schrijf je in voor een mooie trail zonder je hond. Daar heb je straks samen met je hond veel profijt van!
TRAININGS OP- EN AFBOUW
Het is dus goed om deze zomerstop mee te nemen in je jaarplanning.
Afhankelijk van welke sport je beoefent en wat je doel is, kun je dus opbouwen na de zomer en weer afbouwen in de lente. Dan is het in de zomer ook niet erg als je minder frequent traint.
ZO DOE IK DAT
Zelf heb ik drie Siberische Husky’s die ik train voor canicross, canitrail, bikejoring en steppen. Daarnaast wandelen we veel.
Nino is een super fanatieke reu die het al gauw warm heeft en snel over zijn eigen grens gaat. Met hem train ik in de zomer kort en niet boven de 12°C. Polar is een reu die iets beter naar zijn lichaam luistert, met hem kan ik trainen tot 15°C. Ook mijn andere reu Panther, heeft hier ook ongeveer zijn grens.
Ik train gedurende de zomermaanden 's morgens heel vroeg afstanden van ongeveer 3 tot 5 km bikejoring en steppen en 3 tot 8 km canicrossen en canitrailen. Afhankelijk van de conditie en (weers)omstandigheden. Bij te warm weer nemen we één of meerdere rustdagen en gaan we wandelen.
Bij extreem warm weer doen we zo weinig mogelijk en zorg ik voor rustige, koele plekken voor de honden. Koelmatten zijn dan ideaal.
Vers drinkwater staat er altijd continu voor de honden, op hele warme momenten zorg ik voor extra water in een badje. Met name pootjebaden wordt dan veel gedaan. Alleen als ze zelf willen, want ze zijn niet allemaal dol op water.
Ik gebruik zelf geen koelvesten voor de honden, omdat dit minder goed werkt bij langharige honden. Het nadeel is ook dat de hond hier niet zelf voor kan kiezen als je hem omdoet. Een koelvest kan voor kortharige honden soms wel helpen. Gebruik hem alleen op rustmomenten of met wandelingen. Dus niet met activiteiten zoals canicross of bikejoring. Doe deze sporten niet als het warm weer is.
Na de zomer ga ik de training rustig opbouwen, als de temperatuur het weer toelaat. Ik train in het begin vooral op samenwerking, techniek, conditie en kracht. De snelheid komt pas later in het seizoen aan de orde. In de maanden november tot en met maart kan ik optimaal trainen en bouw ik de afstanden op naar 20 tot 30 km (afhankelijk van ons doel, onze fitheid en de weersomstandigheden). Vanaf april bouw ik weer langzaam af qua afstand en intensiteit.
Daarnaast doe ik in de zomer met de honden andere activiteiten als het net te warm is om gewoon te trainen. Denk daarbij aan wandelen, zwemmen, suppen (alleen met Panther, de andere 2 vinden dat niks ;), cavaletti training, balans en coördinatie, ect.
Zelf train ik lekker door zonder hond. Wat extra kracht- en techniektraining voor mezelf kan geen kwaad.
En daarnaast genieten we ook veel van de rust in de zomer. Mijn oudere honden zijn soms best lui en slapen een groot gedeelte van de dag. Panther is iets actiever en kan zich heerlijk vermaken met bijvoorbeeld een balletje of gewoon wat scharrelen in ons weilandje.
Zo komen wij de zomer wel door!
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties, wees de eerste....