VRIJHEID EN VEILIGHEID

Wat betekent dat voor je hond?

Even iets om over na te denken. Deze aspecten zijn essentieel voor iedereen die sport met zijn hond. Of eigenlijk voor iedereen die een hond heeft.

We hebben het als mens goed voor elkaar, vooral in Nederland. We leven in vrijheid in een veilige maatschappij. We mogen onszelf zijn en hoeven niet continu bang te zijn voor levensbedreigende situaties.

Voor je hond is dit anders. Die heeft niet de steun van een maatschappij waarin alles geregeld is. Daarom is het belangrijk dat jij je hond tijdens het trainen goed begeleidt hierin en steun geeft waar nodig. Want ook je hond heeft een persoonlijke ruimte die gerespecteerd hoort te worden.

Vaak wordt er gedacht: ik laat mijn hond los of laat hem zelf dingen beslissen. Dan voelt hij zich meer vrij. Maar is dat ook zo?

Wanneer voelen wij ons vrij en veilig? Thuis bijvoorbeeld. Hoe komt dat? Door de grenzen van ons huis. Waarom voelen wij ons vrij in Nederland? Door de vele regels die hier zijn.

Dus vrijheid en veiligheid hebben heel veel te maken met grenzen stellen, afspraken maken en een gebied afbakenen waarbinnen je je veilig kunt voelen.

Als je op pad gaat met je hond is het goed om je in zijn situatie in te leven. Je hond mist dus het idee van een veilige maatschappij. Situaties die ontstaan kunnen mogelijk levensbedreigend zijn. Vergelijk het met lopen in oorlogsgebied of rijden op een openbare weg zonder verkeersregels. Dat laatste kan leuk zijn voor sommigen, maar voor anderen is het doodeng. En het wordt er in ieder geval niet veiliger op. Je krijgt dan situatie waar het recht van ‘de sterkste’ (of misschien de brutaalste of lompste) geldt. Wat doet dat met je gemoedstoestand en de energie in je lijf? Wat doet dat met je hardloopprestaties?

Zo voelt het voor je hond zich dus ook. Daarom is het belangrijk om een veilig gebied te creëren voor je hond, rondom hem.

Ik heb zelf de afspraak gemaakt dat ik tijdens het trainen zorg dat er geen andere mensen en honden te dicht in de buurt komen. Dat klinkt erg streng, maar geeft ontzettend veel rust voor mijn hond. Hij kan zich focussen op het lopen en hoeft niet bang te zijn voor mogelijk gevaar van buitenaf. Ook positieve ontmoetingen ‘even snuffelen of kennismaken’ bijvoorbeeld, doen we tijdens het trainen niet. Want positieve opwinding is ook opwinding en kan je uit de concentratie van het lopen halen. Tijdens het trainen geef ik aan dat prikkels onderweg (lekkere geurtjes langs de kant bijvoorbeeld) niet aan de orde zijn en zorg ik op die manier voor de ideale omstandigheden om te focussen op de training. Om te ontspannen onderweg hebben we wel snuffelpauzes, maar dan zonder contact met andere honden en mensen.

Loop je in een groep? Dan is het goed om onderling voldoende afstand te houden, zodat je hond niet continu geprikkeld wordt door andere honden en mensen. Een meter of 10 of 20 ertussen werkt vaak perfect. Zie je dat je hond toch spanning opbouwt door de anderen, dan is nog meer afstand houden meestal de oplossing.

Ook tijdens evenementen, als de spanning soms wat hoger op kan lopen, is het goed om hieraan te denken en je hond goed te begeleiden. Neem initiatief en laat de dingen niet gebeuren. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de hele situatie en voor je hond. Je kunt er veel aan doen om je hond te beschermen en gerust te stellen.

Vermijd drukte en stress tijdens een evenement. Zoek vlak voor het starten bijvoorbeeld een rustig plekje op waar ruimte is en blijf lekker wandelen met je hond. Je zal merken dat zelfs de meest gespannen of opgewonden honden dan rustiger worden.

Dus neem de angsten en spanningen van je hond serieus en help hem door de situatie te veranderen. Je hond wordt er niet alleen rustiger van, maar zal jou ook meer gaan vertrouwen.

Dit is een perfecte basis voor het trainen op ontspanning. Daar zal ik het de volgende keer over hebben.