Wat is Canitrail?

Ontdek het trailrunnen met je hond!

De sport canitrail is samen met je hond hardlopen in de natuur, waarbij afstanden vanaf ongeveer 8 km worden afgelegd (vgl. trailrunning). Door samen te werken met je hond, kun je de paden door de natuur, de single tracks en heuvels over een langere afstand overwinnen.

Het gaat niet om de snelste tijd, maar het beleven en genieten staat voorop. Daarnaast zijn doseren, strategisch lopen en samenwerken met je hond, belangrijke aspecten. Het is een echte duursport.

Je hond is met canitrailen, net als bij het canicrossen, met je verbonden door middel van een heupgordel, elastische lijn en een harnas. Hij loopt voor je uit met lichte spanning op de treklijn, hierdoor hebben jullie contact met elkaar. 

In Frankrijk is het canitrailen als sport al iets langer bekend. In Nederland staat het canitrailen echt nog in de kinderschoenen.

Het verschil tussen CANICROSS en CANITRAIL

We krijgen regelmatig de vraag wat nou het verschil is tussen canicross en canitrail. Want met beide sporten gaat het om hardlopen met je hond, toch?

Canitrailen is een afgeleide van het canicrossen. Bij beide sporten loop je onverhard met een aangelijnde hond voor je uit. Je zou canicross kunnen vergelijken met offroad hardlopen en canitrailen met trailrunnen. Daarin zijn ook veel overeenkomsten. Tijdens het canicrossen is het de bedoeling dat de hond lichte spanning op de treklijn houdt. Hij mag daarbij behoorlijk trekken, zodat runner en hond samen met wedstrijden zo snel mogelijk het parcours afleggen. Maar dat harde rennen en trekken is niet iets wat altijd moet. Lees meer daarover in het artikel: 10 Canicross Misverstanden.

Tijdens het canitrailen is het ook de bedoeling dat je hond voor je uit loopt en spanning op de treklijn houdt, zodat jullie elkaar goed aan kunnen voelen. Maar je loopt dan langere afstanden en het uithoudingsvermogen belangrijker dan snelheid en tijd. Je zult gemiddeld langzamer moeten lopen samen en je kunt tussendoor ook wandelen of pauzeren.

Bij het canitrailen is de trail over het algemeen technischer en met meer heuveltjes en afdalingen. Je leert samen om te doseren en te ontspannen. Onderweg is het genieten van de omgeving, even pauzeren om wat te eten, de voetzolen van je hond te checken en beide wat te drinken.

Canitrailen onderscheid zich van canicrossen door:

 - het aantal kilometers (vanaf 7,5 km en hoger)

 - niet de snelheid, maar juist het doseren en ontspannen onderweg is belangrijk

 - veel single tracks, technisch lastige ondergrond en hoogtemeters tijdens de route

Verschil in eigenschappen

Canitrailen is niet beter dan canicrossen of andersom. Beide sporten hebben hun eigen specifieke eigenschappen. Verschillende mensen en honden zullen meer aanleg hebben voor het een of het ander.

Overlappingen in de sport

Natuurlijk is het verschil tussen canicross en canitrail niet erg hard. Je kan als canicrosser ook eens erg relaxt een langere afstand trainen en als canitrailer kun je ook een sprintje trekken.

Toch verdient het canitrailen zijn eigen naam als begrip. Het is vergelijkbaar met ‘trailrunning’ als vorm van hardlopen in de natuur. Die term is ook al algemeen geaccepteerd.

In evenementen komt het verschil ook goed tot uiting. Bij wedstrijden canicross is het team dat het snelste rent over afstanden tot ongeveer 5 km winnaar. Bij een canitrail is er meestal geen tijdsregistratie en zijn de afstanden langer en de trails technischer. Net als bij het verschil tussen hardloopwedstrijden en trail evenementen.

Kun je beide sporten naast elkaar beoefenen?

In principe kun je canicross en canitrail met dezelfde hond naast elkaar beoefenen. Al ligt dat ook aan het vermogen, de aanleg en de mentaliteit van je hond. Ook is het belangrijk om je hond bewust te trainen zodat het duidelijk voor hem is wat de bedoeling is.

Veel canicrossers zijn bang dat hun hond minder gaat trekken met canicross wedstrijden als er meer getraind wordt voor langere afstanden. Dat hoeft niet zo te zijn.

Je kunt je hond leren te doseren en jij kan leren het tempo als team te bepalen. Op die manier ga je beter samenwerken met je hond. Je kunt de snelheid dan hoger of lager leggen terwijl je hond gematigd blijft trekken.

Natuurlijk kan de hond meer aanleg hebben voor sprint of langere afstanden. Het is belangrijk om daar wel rekening mee te houden in je training en je trainingsdoel.

Je hond leert door het canitrailen meer nadenken en strategisch rennen. Daardoor kan het zijn dat hij met canicrosswedstrijden wat meer ontspant en minder onbesuisd gaat trekken. Daardoor gaat er minder energie verloren (want hard trekken aan een hardlopend persoon is voor een hond toch een beetje 'trekken aan een dood paard’). Naar mijn idee geeft dat juist weer extra mogelijkheden met canicrosswedstrijden. Ook op 3 tot 5 km afstanden moet je doseren. Door betere samenwerking kun je uiteindelijk sneller lopen en de kans op blessures verkleinen.

Daarom is het ook voor het trainen voor alleen canicrosswedstrijden ook erg belangrijk om de hond te leren doseren en het tempo te bepalen.

DUTCH CANITRAIL ASSOCIATION 

Er worden steeds meer Canitrail evenementen georganiseerd in Nederland. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen Canitrails (alleen voor canitrailers) aan de ene kant en Trailrunning evenementen waar canitrailers ook aan mee mogen doen, aan de andere kant.

Het is belangrijk om vooraf te weten wat voor soort evenement het is, waar je aan mee gaat doen.

Wat is er voor de honden geregeld? (extra water onderweg, toezicht in belang van het welzijn van de honden, begaanbaarheid van de route etc.)

Is er een dierenarts of dieren EHBO aanwezig?

Heeft de organisatie kennis van de sport canitrailen?

Wees goed voorbereid met een degelijke training, zorg dat je zelfvoorzienend bent onderweg en loop met een canitrail maximaal de afstand die je ook getraind hebt. Want de drukte van een evenement kost je hond veel extra energie.

Op de site van de Dutch CaniTrail Association kun je veel nuttige info vinden: www.dutchcanitrail.dog 

Workshops Canitrailen

Wil je gaan starten met canitrailen maar weet je nog niet zo goed hoe? Dan kun je beginnen met een training canicross. Je leert dan de basisprincipes van het canicrossen, die ook voor het canitrailen gelden.

Hier kun je onze trainers vinden: academy/trainers

Sommige trainers geven ook specifiek canitrail trainingen.